Saç Ekimi Sonrası Kabuklar Nasıl Temizlenir; Saç ekimi sonrası kabuk dökme ne zaman olur, saç ekimi sonrası kabuk temizleme nasıl yapılır? Kabuklanma ne zaman geçer?
Blog yazımızın ayrıntılarına geçmeden önce bilmenizi isteriz ki saç ekimi sonrası kabuk oluşumu, size özel bir durum değildir. Kabuklanma problemi, saç ektiren tüm hastalarda istisnasız olarak gerçekleşmektedir. Bu nedenle bu sorunu kafanızda büyütmenize gerek yoktur. Aşağıda anlatacağımız bazı hususlara dikkat ettiğinizde kabuklanma kısa sürede temizlenecektir.
Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Neden Olur?
Siz de biliyorsunuz ki saç ekimi ameliyatı kolay bir operasyon değil. Bu operasyonda hem siz fiziksel olarak yorulup yıpranırsınız hem de saç deriniz fazlası ile yıpranır. Saç derisinin bu denli yıpranmasının sebebi, bu bölgede açılan binlerce delik veya kanaldır.
Az greftle yapılan bir saç ekiminde bile 2500-3000 dolaylarında greft alınmaktadır. Her bir greft için mikromotor veya punch cihazları saç derisine ayrı ayrı batırılmakta ve saç kökünün etrafı kesilerek gevşetilmektedir. Haliyle her bir greft için bir delik/yara oluşmaktadır. İşte, bu kanal veya deliklerden saç derisinin yüzeyine doğru akan kan, bu bölgede pıhtılaşarak kurumakta ve kabuk oluşumuna sebep olmaktadır.
Aynı durum, ekim bölgesi için de geçerlidir. Operasyonda DHİ saç ekimi tekniği kullanılmadıysa, ekim bölgesinde her greft için 1 kanal veya tekniğe göre 1 delik açılır. Tıpkı donör bölgede olduğu gibi ekim bölgesindeki bu kanallarda da bir miktar kanama gerçekleşir ve bu kanlar saç derisinde kuruyarak kabuklanmayı oluşturur.
Saç ekimi ameliyatı esnasında oluşan bu kanamayı durdurmak veya ameliyattan hemen sonra yıkayarak temizlemek mümkün değildir. Hatta bu kan pıhtılarının su ile ilk teması 3 gün sonra ilk yıkama ile mümkün olabilmektedir. Bu süre zarfında da zaten kanlar çoktan kabuklara dönmüş olur.
Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Ne Zaman Oluşur?
Saç ekiminden sonra kabuk oluşumu ekimin yapıldığı günden itibaren oluşmaya başlar. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi kabuklanmanın sebebi, saç ekimi operasyonu sırasında meydana gelen kanların deri üzerinde pıhtılaşmasıdır. Bu nedenle saç ekimi ameliyatı biter bitmez, kan pıhtılaşır ve kurur. Daha sonra ise kabuk görünümü alır.
Saç Ekimi Sonrası Kabuk Temizleme Nasıl Yapılır?
Saç ekimi sonrası kabuk temizleme işlemi ilk saç yıkaması ile başlar. İlk saç yıkaması ise saç ekimi yaptırılan saç ekim merkezinde uzman eller tarafından yapılır. İlk yıkama ve sonraki hassas yıkamaların başarısı, kabukların da hızlı ve sağlıklı bir şekilde temizlenmesinde oldukça etkilidir.
Saç ekimi sonrası kabuklanmanın eklen saçlara zarar verilmeden ve kısa sürede temizlenmesi için ilk yıkama ve sonraki hassas yıkamalar, aşağıda anlatıldığı şekilde yapılmalıdır:
- Yıkama yapılmadan önce hem ekim bölgesine hem de saç köklerinin alındığı donör bölgeye bol miktarda yumuşatıcı losyon sürülmeli, bu losyon tüm saç diplerine kadar ulaşmalı ve ortalama 45 dakika beklenmelidir.
Kabuklanmaların temizlenmesine kadar süren bu hassas yıkamalarda kullanılan yumuşatıcı kremler Bepanthol gibi kremler veya hazır jellerden oluşmaktadır. Bu yumuşatıcı losyonların yıkama öncesinde kullanılmasındaki gaye, kabukların iyice yumuşamasıdır. Böylece ekilen saç köklerine zarar verilmeden kabuklanmalar temizlenmiş olacaktır.
Losyon sürülürken, sürtme hareketi yapılmaz. Ekim bölgesinin üzerine yeterli miktarda losyon dökülür ve tüm alanlara yaydırılırır. Tüm saç diplerine ulaşması için ilgili bölgelere hafif tampon hareketi yapılabilir.
- Losyonun uygulanmasında 45 dakika sonra kabuklar iyice yumuşamış olacaktır. Sürenin bitiminde, ılık su kullanılarak losyon temizlenir.
- Derideki losyon temizlendikten sonra ekim yapılmamış bir bölgeye bir miktar şampuan dökülür ve bu bölgede köpüklenir. Köpüklenme oluştuktan sonra, oluşan köpükler ekim bölgesine de ulaştırılır. Yine sürtme hareketlerinden uzak durularak ekim bölgesi hafif hareketlerle temizlenir. ve ılık su ile durulanır.
- Yıkama işlemi sona erdikten sonra ise yumuşak bir havlu yardımı ile kurulama işlemi yapılır. Burada da dikkat edilmesi gereken şey, havluyu saçlı deriye sürtmemektir. Havluyu sadece saçlarınızın üzerine koyup hafif tampon şeklinde kurulamayı yapmanız gerekir.
- İlk yıkama yapıldıktan hemen sonra tüm kabuklar temizlenmez. Bu nedenle tüm kabuklarınızın geçmesi için nafile bir çaba içerisine girmeyin. Bu kabuklar her yıkamadan sonra bir miktar temizlenecek ve gerekli süre dolduğunda ise kabuklardan eser kalmayacaktır.
Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Ne Zaman Geçer?
Saç ekiminin 1. günü oluşmaya başlayan kabuklar ilk 10 günlük sürenin bitiminde neredeyse tamamen temizlenmiş olur. Ancak bu durum her hastada aynı şekilde ve zamanda gerçekleşmeyebilir. Saç ekimi sonrası kabuklanma, bazı hastalarda 15 gün sonra tamamen geçebilmektedir. Bu nedenle 10 gün içinde kabuklar geçmediyse panik yapmayın, birkaç gün daha bekleyin.